De laatste loodjes
Door: maaikedielwart
Blijf op de hoogte en volg Maaike
20 December 2010 | Noorwegen, Trondheim
Zo, de tijd is hier voorbij gevlogen! Mijn tentamens zijn inmiddels een week geleden afgelopen en ik heb nog redelijk wat gedaan. Vorige weekend ben ik in Tromsø geweest samen met Paula (het Duitse meisje uit mijn groep), Andrea (de Italiaan uit mijn groep) en Matthew (een jongen uit Barbados). Ik had weliswaar na dat weekend een tentamen, maar ik had immers 14 dagen om het voor te bereiden, dus vond ik dat er toch nog wel een klein tripje vanaf kon. Daarom hadden we dus in een redelijk spontane bui nog snel een vliegticket naar Tromsø geboekt. We zouden in dat weekend in een huisje op de plaatselijke camping verblijven. We waren hier eerst een beetje bang voor, aangezien het heel koud was en we niet wisten hoe goed het allemaal geisoleerd zou zijn. Het zou weliswaar minder koud zijn dan in Trondheim (Wat al raar is, aangezien Tromsø zo’n ruim 1000 km naar het noorden ligt), maar dan zou de temperatuur alsnog rond de -5 tot -10 zijn. Gelukkig was het prima geisoleerd en viel het dus allemaal reuze mee. Uiteindelijk gingen we dus vorige week vrijdagavond met het vliegtuig naar het noorden toe. De avond daarvoor waren we nog uit geweest en lagen we erg laat in bed, dus die avond stapten we lichtelijk brak het vliegtuig in en konden we daar nog even lekker bijslapen. Toen we eenmaal aankwamen was het meteen duidelijk dat Tromsø een superleuk en gezellig klein stadje is. In het centrum hing overal kerstverlichting en de haven zag er erg leuk en gezellig uit met allemaal verschillende, weliswaar hele dure, restaurantje. De eerste avond waren we nog zo moe, dat we uiteindelijk gewoon lekker in het huisje hebben gechilld. Daarnaast keken we ook met enige regelmaat nog naar buiten in de hoop het noorderlicht te zien. Dat was namelijk de voornaamste reden om naar Tromsø te gaan. Het was echter het hele weekend bewolkt, dus we hadden de hoop redelijk snel opgegeven. Toen we de volgende ochtend redelijk vroeg wilde opstaan viel ons meteen op dat we erg noordelijk zaten. Wat was het er donker! Om half 10 ’s ochtends was het nog steeds superdonker en om 12 uur (met het meeste licht op een dag) was het niet meer dan minimaal schemerlicht. Echt een bizarre ervaring. Op de een of andere manier voel je je nooit echt uitgerust en wakker, ook al is het al het einde van de ochtend of ’s middags. Uiteindelijk hebben we hele ochtend een beetje door het centrum heen gelopen. Er was een gezellige kerstmarkt waar gratis gløgg werd uitgedeeld. Dit is de Noorse gluhwein, alleen dan nog 10x zoeter dan normaal. Dat was dus eens maar nooit meer, aangezien je bij een slok al gaatjes in je tanden voelde ontstaan. Dit hebben we dus uiteindelijk maar links laten liggen en zijn daarna doorgelopen naar de winkelstraat en de VVV. Hier kregen we een kaart van het stadje en werd ons in vogelvlucht uitgelegd wat we per se moesten hebben gezien. Dit was onder andere Ølhallen (letterlijk vertaald: Bierhal), de meest noordelijke bierbrouwerij ter wereld. Hier werd het Tromsø bier verkocht, maar ook Arctic beer en nog meer biersoorten in deze trant. Hier zijn we uiteindelijk al om half 2 in de middag beland en zaten we al meteen aan het bier. Een hele ervaring, omdat je het gevoel kreeg als je binnenliep dat het al 3 uur ’s nachts was. Het was bommetje vol, iedereen zat aan het bier of de sterke drank en was dus straalbezopen. En dat om half 2 op zaterdagmiddag! We hebben dus onze ogen uitgekeken en ons kostelijk vermaakt om de gekke Noren. Na ons biertje zijn we toch maar eens wat te eten gaan halen en hebben we nog een beetje rondgelopen door het centrum. Hierna zijn we lekker naar huis gegaan en hebben we thuis spaghetti gemaakt. Die avond zijn we uitgegaan, wat wederom ook een belevenis was. We zijn er inmiddels aan gewend geraakt dat alle Noren zich kapot drinken op zaterdagavond, maar in de club waar we nu waren, bevonden zich alleen maar jonge meisjes van een jaar of 18 in korte cocktailjurkjes en mannen van een jaar of 30 strak in het pak. Wij vielen dus lichtelijk uit de toon met onze spijkerbroek en skijas. Uiteindelijk hebben we toch nog een leuke avond gehad en waren we rond een uurtje of 4 weer lekker thuis. Onderweg naar huis hebben wederom naar de lucht lopen staren in de hoop het noorderlicht te zien, maar wederom: er waren alleen maar wolken te bekennen. De volgende dag zouden we echter meer hoop hebben omdat de sterkte van het Noorderlicht 3 tot 4 zou zijn. De volgende ochtend verlieten we onze cabin halverwege de ochtend en zijn we eerst langs Arctic Church gelopen (een zeer futuristisch maar mooi gebouwde kerk) en daarna met de kabelbaan de berg op. Toen we hier omhoog gingen kwamen we direct in een sneeuwbui terecht en hadden we onze hoop op noorderlicht en uitzicht wederom moeten opgeven. Na 5 minuten was dit echter opeens helemaal verdwenen en hadden we prachtig uitzicht over het hele dal en konden we nog even door de sneeuw lopen. En er was daar ook niet een klein beetje sneeuw ook, er lag ruim 1.5 m sneeuw en het was stervens koud! Uiteindelijk zijn we lekker naar binnen gegaan en hebben we de hele middag in het restaurantje gezeten en van het uitzicht (zolang het nog licht was) kunnen genieten. Daarna zijn we maar weer naar beneden gegaan en zijn we aan de andere kant van het dal de berg opgelopen naar een meer in de hoop dat dan alsnog het noorderlicht te zien. Dat was echter niet mogelijk: het begon superhard te sneeuwen en we zijn uiteindlijk lekker teruggekeerd naar het centrum. Daar besloten we de bus maar te pakken naar het vliegveld en daar een uurtje extra te wachten, ervan uitgaand dat het noorderlicht toch niet bestond. Alleen, toen we eindelijk in het vliegtuig zaten en opstegen verscheen er opeens iets groens aan de lucht! Ik werd door Paula aangestoten en binnen 2 seconden lagen we half over elkaar heen om naar buiten te kijken. We dachten in eerste instantie dat het niet kon en dat we te veel hadden gehoopt om het te zien, maar naar een paar seconden werd het opeens supersterk! Het bestond dus toch! Uiteindelijk hebben we zo goed als de gehele terugreis nog kunnen genieten van een prachtig groot, groen, helder noorderlicht kunnen genieten. Nu was onze reis dan toch nog geslaagd!
Toen we terugkwamen in Trondheim, was het ook duidelijk dat het hier flink had gesneeuwd. Er lag overal ruim 40 cm verse sneeuw en het was weer erg koud. De volgend dag moest ik ook helaas al vroeg eruit om weer te studeren, maar die avond hadden we nog een mooie afsluiting: het kerstdiner! We hebben met iedereen heerlijk gegeten en genoten! Na het eten kwamen er nog meerdere mensen langs en we hebben er een mooie feestje van gemaakt. Het kon voor mij alleen niet te lang duren, want ik moest vroeg naar huis om de volgende dag fris en fruitig te zijn om mijn laatste tentamen te maken. Die ging uiteindelijk wel redelijk en daarna was ik dan eindelijk klaar met mijn tentamen! Heerlijk! Ik heb afgelopen week heerlijk genoten van mijn laatste weekje met vrienden en heb superveel tijd met hen doorgebracht. Vanavond is mijn laatste avond dan ook echt aangebroken. Mijn kamer is helemaal leeg en schoongemaakt en alles is zo goed als ingepakt. Nu ga ik snel naar de groep toe, want we gaan nog voor een laatste avond samen eten en stappen. Morgenochtend stap ik dan om 14.15 in het vliegtuig en vlieg ik via Oslo naar Trondheim en kom daar als het goed is om 18.05 op Schiphol aan. Ik ga nu nog even genieten en tot snel! Heel erg bedankt voor het volgen van de blog, ik vond alle reacties die ik kreeg, via de site, mail of wat dan ook superleuk!
Ha det bra!
Maaike
20 December 2010 - 19:44
Bas:
Heee! Fijne reis en tot donderdag! -
20 December 2010 - 23:28
Suus:
Maaik!!! Hur mar du??? Wow wat is die tijd snel gegaan naar mijn idee.....Ben heel benieuwd naar je 'overall conclusion'!! Bijna twin-dinner'en als Jien ook weer in NL is! Have a smooth flight....hejda! Puss och kram! (denk dat t zweeds wel beetje op Noors lijkt?)